Loading...

#message#

OK
Menu
Menu
HomeBij welke klachtenVoor wieBehandelingOver JohnTarievenContact

Tips en advies

Via mijn blog deel ik tips en advies om gezonder en vitaler te leven.


22 mrt. 2019

Neuraaltherapie

20 mrt. 2018

Workshop Wim Hof Methode
Ga naar mijn blog

Vermoeidheid aanpakken en vitaler leven.

Vermoeidheid aanpakken en vitaler leven.

Help ik heb S.O.L.K.!

Tips en advies

Via mijn blog deel ik tips en advies om gezonder en vitaler te leven.


22 mrt. 2019

Neuraaltherapie

20 mrt. 2018

Workshop Wim Hof Methode

Help ik heb S.O.L.K.!

Uw huisarts of specialist weet niet wat u heeft.
07 apr. 2016 - John van der Woude - Integrale aanpak

Je zult het maar hebben: een S.O.L.K., een Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klacht. Vroeger, toen ik nog bedrijfsarts was, heetten het aspecifieke klachten. Nu zeggen ze somatisch onvoldoende verklaard. Maar wat betekent dat?

Betekent het dat de lichamelijke klachten wel psychisch voldoende verklaard zijn? En wat is dan voldoende verklaard? Van veel ziektebeelden weten we de (exacte) oorzaak ook niet, maar die zijn wel erkend en vallen niet onder S.O.L.K. En heb je dan ook POLK (psychisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) SOPK (somatisch onvoldoende verklaarde psychische klachten) enzovoort?

Is het dan echt nog steeds zo dat ze in de reguliere geneeskunde de psyche en soma (lichaam) als aparte onderdelen van een mens zien? Dit is toch wel heel kunstmatig, onnatuurlijk en niet meer van deze tijd.

Eerlijk gezegd krijg ik er een ongemakkelijk gevoel bij. De geneeskunde is geen exacte wetenschap en we weten heel veel niet. Maar dat wordt liever niet toegegeven. Integendeel men spreekt over evidence based medicine, oftewel wetenschappelijke geneeskunde. In plaats van eerlijk tegen mensen te zeggen dat de geneeskunde eigenlijk meer geneeskunst is en lang niet alle antwoorden voor hun klachten en problemen heeft, wordt er een schijn opgehouden.

In mijn tijd als bedrijfsarts hadden we protocollen voor de aspecifieke klachten. Zo had je het protocol aspecifieke lage rugklachten. Elke rugklacht die niet medisch objectiveerbaar was werd bestempeld als aspecifiek. In feite werd er dan gesuggereerd dat de klacht gedragsmatig was. Eerst moest je dan aansturen op werkhervatting en de mensen geruststellen dat er niets aan de hand was. Als dit niet lukte stuurde je ze naar een trainingscentra, waar ze gesprekken kregen met een psycholoog over omgaan met de klachten, terwijl ze een fitnessprogramma doorliepen. Vele van mijn collega bedrijfsartsen onderzochten de patiënten niet en dan waren de klachten al snel aspecifiek. Ik was toen ook al orthomanueel arts en kon vaak met mijn onderzoek goed behandelbare bewegingsstoornissen vinden en verwees mensen door naar manueel therapeuten en osteopaten. De bedrijven en de werknemers waren tevreden. Maar ik werkte ook kort bij een arbodienst die zijn eigen trainingscentrum had en mijn baas vertelde me dat ik meer mensen moest doorverwijzen naar dit trainingscentrum omdat de arbodienst daar extra aan verdiende. Daar ben ik snel weggegaan.

Nu is SOLK in. Er zijn boeken over SOLK, er worden nascholingen gegeven over SOLK, er zijn SOLK centra en er is een huisartsrichtlijn over SOLK. Maar er is eigenlijk niet veel veranderd. Er wordt mensen verteld dat ze geen medisch objectiveerbare aandoening hebben en dat ze dus “SOLK” hebben. In de aanpak is ook weinig veranderd. Naar schatting 80% van de klachten zijn somatisch onvoldoende verklaard, dus je kan zo een SOLK krijgen.

Maar hoe kan het anders? Stel nu eens dat de reguliere huisarts eerlijk zou zeggen: wij hebben kennis over een aantal ziekten en behandelmethoden en uw klachten passen daar niet in. We weten weinig over gezondheidsverbetering, maar denken dat daar uw beste kansen liggen voor herstel. Mogelijk zou u geholpen worden door de aanvullende, complementaire, geneeskunde die zich meer richt op functioneel herstel en vitaliteitsverbetering.

Het zou mooi zijn als de huisarts zou doorverwijzen naar een specialist in natuurlijke geneeswijzen, zoals de natuurarts. Een nieuwe ontwikkeling is de integrative medicine. Bij de integrative medicine heeft de regulier werkzame arts ook kennis over natuurlijke geneeswijzen en verwijst hij daar naar door. In de USA is de integrative medicine al goed ingevoerd. In Nederland komt het voorzichtig aan op gang.

Waar uw reguliere arts een specialist is in ziekte, weet uw complementaire arts meer over gezondheid. Maar ook uw complementaire arts weet niet altijd wat de oorzaak is van de klachten. Ze hebben wel meer methoden en middelen om het lichaam weer te stimuleren in zijn zelfherstellend vermogen. De klacht hoeft geen teken te zijn van ziekte of gebrek, maar kan ook een signaal zijn van minder goed functioneren en minder vitaliteit. In de reguliere geneeskunde is het vaak zwart/wit of digitaal. Je bent of ziek of je bent het niet. Maar dit is te reductionistisch. Van optimaal gezond naar ziek is een continuum. En de ene persoon ervaart eerder klachten en signalen dan de ander.

Daarom stel ik voor dat we de afkorting SOLK anders interpreteren, namelijk als Signaal Onvoldoende Levens Kwaliteit. Een signaal dat we iets moet veranderen. Soms is het wel lastig om dit signaal te vertalen naar een actieplan voor een betere levenskwaliteit, meer positieve energie, meer veerkracht, meer weerbaarheid, optimale gezondheid en vitaliteit.

Vanuit mijn achtergrond van 20 jaar werken als bedrijfsarts en mijn ervaring in de orthomanuele geneeskunde, osteopathie, hartcoherentie, EFT, Wim Hof methode en natuurlijke geneeswijzen wil ik u adviseren en waar nodig behandelen om aandacht te geven aan deze signalen. Zie me maar als de TOLK van uw SOLK.Deel deze pagina

Slaap adviezen

Vul je gegevens hieronder in en je ontvangt mijn document met tips 'Slaap Adviezen' helemaal gratis!